mandag 28. april 2014

Sporkurs hos Hund i Fokus


Sporkurs Hund i Fokus april 2014

Jeg har vært på sporkurs hos Nina Haaland, Hund i Fokus i helga og det var så GØY!  Supre instruktører som ga oss både utfordringer og mestringsfølelse, hyggelige kurskamerater og flott vær!

Teori

Hvordan kveile opp sporlina, hvordan ha båndet rundt seg når man sporer. Signal på å gå spor blir når man tar på sporlina, ta den derfor av når man er ferdig med sporet.

 

Første spor:

 Hilse og kose med på en person som står i skogkanten der sporet skal begynne, hund og fører går vekk mens sporleggeren lokker litt på hunden, går i skjul så ikke hunden ser, og så går sporleggeren ut. Vind med sporet, 50 m, sporleggeren gjemmer seg i slutten av sporet. Merke godt langs ruta. Merke med høyre hånd, på høyre side av der man går, i skulderhøyde. Når så fører og hund kommer tilbake til sporstart, er den morsomme sporleggeren borte og hunden begynner naturlig å lete etter denne. Følge hunden når den lukter i sporet, stoppe opp når den går utenfor, prøve å krysse sporet hvis den ikke følger sporet. Rose når den tar sporet igjen. Full fest med sporleggeren til slutt, godbiter. Legge på kommando på sporingen når hunden skjønner hva det dreier seg om.

På de neste sporene kan man gjøre det gradvis vanskeligere etter hvert som hunden er klar; først droppe å hilse på sporleggeren, deretter øke lengden på sporet, fjerne sporleggeren i enden og erstatte med leke (hvis godbiter, ha dem i en boks som man sammen kan åpne), legge inn en vinkel (merke godt i vinkel), øke tiden sporet ligger før hunden går ut.

Gjenstander i sporet

Belønne gjenstandsinteresse ved å presenterer div gjenstander og klikke når hunden viser interesse for dem. Deretter gå opp et lite 12-meters spor med flere gjenstander i (2 m mellom hver), tråkke på alle gjenstandene og lage gode duftbilder. Når hunden går  sporet og viser interesse for gjenstandene, klikke og belønne.  Deretter begynne å legge gjenstandene i de vanlige sporene. Hunden skal ikke leke med gjenstandene den finner i sporet, men markere, evt få belønning og så spore videre. Leken til slutt kan den derimot få leke masse med!

 


Ryddig opplegg på kurset. Etter hvert spor vi gikk, satte vi oss ned og evaluerte. Nina skrev opp hvem som la sporet og hvor langt det var og hvordan det gikk, og hadde full kontroll hele veien! J Instruktørene gikk etter fører og veiledet det første sporet, men etter hvert rullerte de hvem de gikk sammen med slik at alle fikk veiledning underveis.

Siste sporet vårt, var det kurslederne som la. De hadde merket sporet med hundens navn og vi var spente da vi gikk inn i skogen. Midt i løypa, fant vi en gjenstand og helt til slutt fant vi diplom, en leke og hundegodt. Veldig morsom avslutning! J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar